Stof til eftertanke

Der er mange muligheder for at søge informationer om mad, sundhed og råvarer. Her på siden har vi samlet en række links med nyttig viden om vores fælles interesse, nemlig den gode mad.

Du finder både Store Smagedags egne opskrifter, viden om økologi, kød, sundhed og andet inspirerende og informativt materiale, som du kan bruge i det professionelle køkken for at sætte smagen på dagsordenen hver dag.

Klik på en af overskrifterne for at se alle tilgængelige informationer under den.

Opskrifter og inspiration til sylt og fermentering

Smagsseminarer 2013

Artikler og bøger om smag

Nordisk gastronomi - Bent Christensen

Kemien bag gastronomien - Thorvald Pedersen

Molekylær gastronomi - Thorvald Pedersen

Kulinarisk sensorik - Karina Kyhn Andersen

Sans din mad - Karina Kyhn Andersen

Metodik og smag - Grundbog i, hvordan du tilbereder maden, så du får det bedste smagsresultat.

Måltidsoplevelse - Projekt med fokus på at fremme de småtspisende patienters appetit.

Mad i pressen

Her kan du finde links til programmer, radioudsendeler og artikler om mad, som har været bragt i pressen. 

Onsdag d. 8. februar åbnede Madkulturen, et nyt initiativ under Fødevareministeriet, som skal gøre op med danskernes gammeldags madvaner. Samme dag kunne man på P1 Morgen høre en udsendelse om emnet på. Medvirkende var bl.a. Judith Kyst, direktør for Madkulturen:

Farvel til frikadellerne - omtale af programmet i P1 Morgen. Fra DR's site kan du også hente programmet som podcast.

Ældrekommissionen har også fokus på mad i disse dage:

Ældrekommission vil have plejehjem til at dufte af mad - læs Politikens artikel her.

Ville du spise kødpølse med ribs? - læs om ny forskning i brugen af bær og urter i stedet for konventionelle konserveringsmidler.

Nøglehuller kommer på menukortet - Fødevareministeren vil anvende Nøglehullet på spisesteder såsom restauranter og kantiner for at hjælpe forbrugerne med at træffe sundere valg, når de spiser ude.

Danskerne vil have offentlige økokøkkener - Danskerne vil gerne have mere økologi i den offentlige køkkener og kantiner.

De bedste danske madblogs

Her har vi samlet de mest populære danske madblogs, fyldt med begejstring, eftertænksomhed og inspiration.

Newyorker by Heart

- Passion for mad

Klidmoster

- Kærlighed til økologi og smør!

Anarkistens kogebog

- Anarkistens (ægte) kogebog

Piskeriset

-Madblog om eksperimenter i køkkenet

Anne au chocolat

- Madkærlighed en masse

Linebinevaskemaskine

- Mad med hjertet

Bergholts opskrifter 

-  Om opskrifter, gastronomi og vin

 Miss Muffins opskrifter 

- Alle Miss Muffins opskrifter samlet på ét sted

Food Fanatic

- Inspiration til egne køkkeneventyr 

Organisationer & Institutioner

Food of LIFE, OPUS

- Sundere mad, bedre liv, nyt nordisk køkken 

Madzonen

- Et innovationsprojekt for madkultur

Madkulturen

- Et netværk for indsamling og deling af viden om mad

Københavns Madhus

- Privat fond som har til opgave at forandre spisekulturen og og bringe sanselighed og madglæde ind i de offentlige køkkener 

Økologisk Landsforening

- Forening for landmænd, virksomheder og forbrugere, som arbejder for at fremme den økologiske produktion.

Opskrifter til Store Smagedag 2013

Sommer Simmersmag med Claus Holm

Simresmag fiskeopskrifter

Opskrifterne er udarbejdet af: Jette Piil, Sygehus Vendsyssel og Jan Andersen, Nordjyske Medier i samarbejde med Royal Greenland.

Bagt Chili con Carne

Opskrift udarbejdet af: Claus Holm

Opskrifter til Store Smagedag 2012

Samlet oversigt med opskrifter tilpasset store gryder:

Opskrifter til Store Smagedag 2012  

 Individuelle opskrifter:

Opskrifter til Store Smagedag 2011

Find alle ambassadørernes opskrifter fra temaet "Fisk i fokus - et hav af inspiration" i folderen her: Fisk i fokus

Opskrifter til Store Smagedag 2010

Gulerod-hokaido suppe m. chili og kokos

Asparges m. majroer, blåbær og popcorn

Sød gulerodssalat med karamel og is

Rødbedecarpaccio m. kaffe, bær og fast ost

Ristet kålrabiroe m. tranebær

Jordskokkecreme

Sød sellericreme

Sprød selleri m. stikkelsbærkompot

Opskrifter til Store Smagedag 2009

Svinebryst m. enebær og persille

Nakkefilet m. sødmælk og salvie

Oksetværreb i mørk øl med enebær og salvie

Generelle opskriftsamlinger

Danish Crown

 - opskriftdatabase med mere end 600 opskrifter

Svinegodt

 - inspiration og opskrifter på svinekød

Vores Mad

inspiration og opskrifter inddelt efter årstider

Arla Food Service

 - opskriftsamling hvor man skal søge på type ret samt hvilket mejeriprodukt, der skal indgå

Hjerteforeningen

- Hjerteforeningens store opskriftsamling

Det Lette Nordiske Køkken

- God mad af danske råvarer

Cateringforum

- Stor database med en masse opskrifter

Alt om kost

Fødevarestyrelsens hjemmeside med opskrifter

Friland

- opskriftdatabase

Andet

Det Økologiske Spisemærke

- Statskontrolleret spisemærke for storkøkkener med fokus på økologi. Læs om mærket, og hvordan du kommer i gang med det.